Pål og Preben hos Byggmester P. Undheim jobbet seg halvt i hel, men den store inntjeningen uteble. Etter at de hentet inn Brainiacs som rådgiver, har de mer fritid selv om de har tidoblet fortjenesten.
I 2018 hadde Byggmester P. Undheim seks ansatte og omsatte for 19 millioner kroner. De jobbet veldig mye, og prosjektleder og styreleder Pål Undheim, var ofte på jobb til langt på kveld. En vanlig arbeidsdag besto av over 100 telefonsamtaler, og han som egentlig skulle jobbe administrativt med prising og salg, la årlig ned et årsverk i snekkerarbeid.
– Vi trodde ikke at vi hadde noen utfordringer, for vi gjorde sånn som de fleste andre i vår bransje. Det var om å gjøre og vinne anbudene med den beste prisen. Vi vant ni av ti anbud, men det var jo tydelig at vi hadde en utfordring da vi ikke tjente penger, forteller Pål Undheim.
Skapte struktur
Det første Brainiacs gjorde da de kom inn i 2019, var å kartlegge bedriftens hverdag og stille masse spørsmål, for å forstå bransjen og finne ut hvorfor P. Undheim ikke tjente penger.
– Vi ble enige om at det ikke var et mål å vinne alle anbud, men heller de riktige anbudene. Og at vi skulle legge ned tid på å kategorisere og strukturere alle prosjektene våre. Dette var helt motsatt av slik vi var vant til å jobbe og tenke, og det tok lang tid før vi forsto prinsippet. Vi var jo vant til å snekre og stå på. I begynnelsen hadde vi ukentlige møter, og jeg husker at jeg gruet meg til hvert møte fordi vi ikke hadde fulgt opp alt vi skulle, minnes Undheim.
– I begynnelsen hadde vi ukentlige møter, og jeg husker at jeg gruet meg til hvert møte fordi vi ikke hadde fulgt opp alt vi skulle.
– Pål Undheim
Jobbet målrettet
Lars Ove Tjessem hos Brainiacs beskriver seg selv som en PT, hvor han utfordrer kunden til å sette konkrete mål, og der han lager et individuelt tilpasset treningsprogram som kunden må følge opp for å lykkes.
– Da vi kategoriserte oppdragene fant vi ut at vi ikke tjente penger på det vi hadde trodd. Vi ble flinkere til å disponere tiden på det vi tjente penger på, og tøffere i valg av oppdrag og prising. Målet vårt var å omsette for 50 millioner i året innen 2024 og sitte igjen med ti prosent. I 2022 var det målet allerede nådd, og samtidig ble vi Gaselle bedrift tre år på rad, sier Undheim.

Lars Ove Tjessem fra Brainiacs, Pål Undheim og Preben Undheim fra P. Undheim AS
Digitaliserte hverdagen
Byggmesteren tok Tripletex mer i bruk, der de laget både et internt program med beskrivelser og sjekkliste innen hver kategori, samt et eksternt program med prosjektstyring. Samtidig som de ga de ansatte mer tillit og ansvar.
– Istedenfor at vi tar telefoner og de ansatte blir fortalt hva de skal gjøre dag for dag, har vi nå oversikt seks måneder frem i tid. All informasjon på hvert enkelt prosjekt finnes i en app, og hver bas driver sine egne prosjekter. Dette har ført til roligere ansatte med høyere trivsel, og jeg kommer hjem til middag hver dag, forteller Undheim.
– Istedenfor at vi tar telefoner og de ansatte blir fortalt hva de skal gjøre dag for dag, har vi nå oversikt seks måneder frem i tid.
– Pål Undheim
Driften skal gå av seg selv
Tjessem forklarer at hvis en bedrift skal drives lønnsomt bør ledelsen bygge en bedrift som klarer seg uten at ledelsen må være til stede hver dag. Det vil si at bedriften og strukturen skal tåle at til og med sentrale personer i ledelsen kan være borte over lengre tid, og at alle vet hva som skal gjøres for å sikre god drift selv om noen er borte.
– Dette var ikke tilfellet med familiebedriften P. Undheim da vi begynte å jobbe med dem. Hadde far og sønn reist på ferie i to måneder, hadde bedriften slitt veldig. I dag derimot, hadde hjulene gått rundt selv om de ikke var til stede i en lenger periode. Nå jobber de mer som et lag, hvor de hele tiden setter seg nye mål og evaluerer underveis. De skjønner hvordan de strategiske verktøyene skal brukes, og hva de bør gjøre mer og mindre av, samt når de bør dra inn noe nytt. Vi har nå bare møte en gang i måneden, ellers ringer de meg ved behov, sier Tjessem.